Оренда офісів у Києві подешевшала на 20% через коронавірусну кризу

Зараз щомісячна вартість оренди становить максимум 25 доларів за квадратний метр.

Через коронавірусну кризу середня вартість оренди офісу в Києві у першому півріччі знизилася на 20%.

Максимальна щомісячна плата за оренду приміщень зараз становить приблизно 720 грн. за квадратний метр.

Ціни знижуються переважно за рахунок нових договорів оренди, хоча і за поточними угодами в деяких випадках вдається отримати знижку, повідомляє начальниця відділу консалтингу NAI Ukraine Марина Гуревич.

При цьому девелопери розширюють пропозицію і заявили про відкриття у 2020−2023 роках близько 400 тисяч квадратних метрів нових офісів – це приблизно 20% існуючого ринку. Деякі з цих об’єктів перебували вже на високій стадії готовності. Зокрема, у першому півріччі добудували бізнесцентри Hillfort Business Mansion, Avenue 53, Гранд, Нивки Сіті.

У цій ситуації можуть ставати популярними альтернативні формати робочих місць. У карантинних умовах багато компаній орендують коворкінг для розміщення цілих відділів. Коворкінг не вимагає вкладень у ремонт і утримання (інтернет, кава, переговорні кімнати тощо входять у вартість оренди робочих місць).

На думку експертки, популярним може стати коофіс – модель, яка об’єднує традиційний офісний центр і коворкінг. Ця модель включає всю традиційну інфраструктуру офісного центру (магазини, банки, аптеки, кафе, ресторанами, паркінг) та всю інфраструктуру коворкінгу (спільні простори, кімнати очікування, зали для подій, переговорні кімнати тощо).

«Людина може перебувати в будь-якій точці земної кулі, а значить постійна прив’язка до робочого місця їй не обов’язкова. Сучасні технології дозволяють, маючи невеликий за розмірами лептоп, виконувати завдання будь-якої складності… Саме тому ми впевнені, що коофіси користуватимуться великим попитом в найближчому майбутньому», – додає головний архітектор Urban Experts Сергій Франчук.

Нагадаємо, експерти припускають, що пандемія коронавірусу може призвести до перегляду функціонування Кремнієвої долини як IT-кластеру – великі компанії планують залишити своїх співробітників на віддаленій роботі й після карантину.

Вам також може сподобатись: