Київська влада попередила, що запуск нового ринку електроенергії з 1 липня може призвести до зупинки ТЕЦ-5

ЗупиненняТЕЦ-5 пов’язано з тим, що з 1 липня буде зруйнована існуюча система розрахунків за електроенергію, при цьому нова система ще не створена. Під загрозою знаходиться не тільки столична ТЕЦ.

Запуск нової моделі ринку електроенергії з 1 липня і одночасне припинення існуючої системи розрахунків за електроенергію може призвести до зупинки столичної ТЕЦ-5, а також створює ризики для стабільності енергосистеми країни

 «ТЕЦ-5 не зупинялася більш як 50 років! Сьогодні ми маємо реальний ризик зупинки її роботи з усіма техногенними наслідками.

 За словами Пантелєєва, це пов’язано з тим, що з 1 липня, коли має запрацювати новий ринок електроенергії, буде зруйнована існуюча система розрахунків за електроенергію, при цьому нова система ще не створена. «Очевидно, що припинення існуючої системи розрахунків спровокує колосальний дефіцит з обіговими коштами для розрахунків за електроенергію з її виробниками», – вважає заступник голови КМДА. За його словами, під загрозою перебуває не лише столична ТЕЦ, а й стабільність енергосистеми країни, що вже є питанням національної безпеки. «Це вдарить не лише по ТЕЦ. Всі без винятку, навіть «зелені», не зможуть отримати кошти за вироблену електроенергію. За таких умов багато виробників просто зупиняться, до кращих часів. За рахунок чого тоді підтримувати надійність енергосистеми? Не лише Київ, а й вся країна опиниться перед загрозою перебоїв електропостачання. А це вже питання національної безпеки і заслуговує на увагу РНБО», – написав Пантелєєв.

Президент України Володимир Зеленський має намір подати до Верховної Ради проект закону про перенесення запуску нового ринку електроенергії з 1 липня 2019 року на 1 липня 2020 року в зв’язку з неготовністю ринку і великими ризиками неконтрольованого зростання цін на електроенергію. Представництва Європейського Союзу та Європейського інвестиційного банку в Україні, а також Європейський банк реконструкції та розвитку рекомендували відкласти впровадження нового ринку електричної енергії в нашій країні на обмежений період часу через те, що важливі регуляторні норми і IT-системи ще не готові. Один з ключових кредиторів України Світовий банк підтримує спрямований на впровадження конкуренції Закон “Про ринок електричної енергії”, проте рекомендує перенести запуск нового ринку в Україні на 1 жовтня поточного року в зв’язку з неготовністю деяких положень нормативно-правової бази й IТ-систем. Довідка УНІАН.

В середині квітня 2017 року Верховна Рада ухвалила Закон «Про ринок електроенергії». За словами одного з авторів документа, цей закон приведе до того, що в сегментах генерації електроенергії та її поставок для кінцевих споживачів виникнуть конкурентні відносини, що змусить виробників підвищувати свою ефективність і виведе з ринку неефективну генерацію. Впровадження нового ринку електроенергії також дасть змогу вибирати різних постачальників електроенергії. Перші торги електроенергією в новоутворених сегментах ринку повинні стартувати в України 1 липня 2019 року.


за матеріалами: www.unian.ua

Вам також може сподобатись:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *