Що роблять кияни для покращення екології в місті: опитування

За підтримки Представництва Фонду імені Гайнріха Бьолля в Україні в Києві провели соціологічне дослідження як жителі  Києва сприймають екологічні проблеми та що вони про них знають.

У дослідженні взяли участь:

  • 17-25 років, студенти, не працюють в громадських організаціях;
  • 25-40 років, одружені, мають дітей;
  • 18-35 років, активісти.

Сміття

Серед усіх проблем учасники дослідження найчастіше згадували нерегулярний вивіз сміття, засмічення міських вулиць і зелених зон, відсутність інфраструктури для сортування і нестачу сміттєспалювальних заводів.

Повітря

Загазованість, смог і забрудення повітря є ще однією глобальною  проблемою міста, про яку говорили учасники дослідження. Киянам не зрозуміло, який вплив на здоров’я людини має вміст тих чи інших речовин, які знаходяться у нашому повітрі. Яким чином вимірюється саме забруднення повітря та чи є це достовірним?

Більшість не вірять, що органи влади щось робитимуть для покращення якості повітря. На їхню думку, через корупцію і зв’язки бізнесу з органами влади, ніяких реальних кроків не відбудеться. Така упевненість додатково демотивує їх шукати інформацію про стан повітря у місті.

Природа

Іншими проблемами, які згадували учасники досліджння, є вирубування зелених насаджень, низька якість питної води, а також зміни клімату.

Також кияни підкреслили  відсутність у Києві ефективної системи покарань за засмічення територій, неякісну роботу комунальних служб.

Що роблять кияни?

Роздільний збір сміття вдома — це перший крок у боротьбі за екологію. Деякі кияни вже практикують спосіб сортування сміття, однак частина зазначила, що здавати сміття на переробку надто складно або немає куди. Більше половини учасників і учасниць усіх груп практикує або розглядає можливість наприклад, не брати у магазинах пакети, використовувати мішечки або екоторби з тканини. Та навіть у багатьох столичних гіпермаркетах вже є екоторби з тканини та вони мають попит.

Також можна купувати каву у свою термочашку. Але не всім студентам ця ідея пришла до вподоби, хоча одноразові стаканчики для кави, їм теж не до душі.

Утеплювати будинки, встановлювати лічильники на тепло, користуватися енергоощадними лампами замість звичайних, регулювати температуру в кімнатах: такі ідеї учасники  дискусії сприймали позитивно, багато з них вже практикує щось із цього у себе вдома.

Часткова заборона в’їзду приватного транспорту на дизельному пальному в центр міста. Студенти сприйняли цю ідею нейтрально. Вони скептично поставилися до такого нововведення, оскільки воно може призвести до бунту водіїв і, можливо, транспортного колапсу. Натомість, деякі учасники інших груп самі пропонували заборону в’їзду будь-якого транспорту в центр міста як необхідний крок для покращення якості повітря.

З іншого боку, учасники і учасниці дискусій говорили про необхідність поліпшення роботи системи громадського транспорту у місті. Найважливішими проблемами вони називали відсутність необхідних маршрутів і нестачу рухомого складу. Серед іншого, люди також згадували ідеї відкриття перехоплювальних парковок біля станцій метро, створення системи велодоріжок і пропаганду електромобілів. Щоб заохотити людей користуватися громадським транспортом його потрібно покращувати. 

Вам також може сподобатись: